Sunday, April 16, 2006

Novih sedam čuda sveta

"Drevnu listu svetskih čuda sastavio je jedan jedini čovek, pre više od dve hiljade godina.

Mi smo zaključili da bi bilo baš zabavno kada bismo iskoristili savremenu tehnologiju i pružili priliku svim ljudima sveta da sami odluče šta treba da bude na listi.

Uostalom, mislim da je krajnje vreme da se napravi nova lista, s obzirom na to da od drevnih sedam čuda danas može da se vidi samo jedno - egipatske piramide."

Koloseum i sidnejska opera

Među kandidatima za nova svetska čuda se, između ostalog, nalaze i rimski Koloseum, drevni grad Petra u Jordanu, Veliki kineski zid i indijski Tadž Mahal - uz nešto savremenije kandidate, kao što su Ajfelov toranj u Parizu, njujorški Kip slobode ili sidnejska Opera. Veber o tome kaže:

"Mislim da smo sastavili sveobuhvatni spisak, na kojem se nalaze različite kulture i različiti kontinenti. Mogu vam reći da sam vrlo zadovoljan predloženim."

Organizator Bernard Veber takođe kaže da na svetu verovatno postoji mnogo više od sedam čuda, ali da će i novom spisku - namerno - biti baš njih SEDAM:

Zahvaljujući ovom projektu sam naučio da sedam nije samo mitološki, nego i vrlo praktičan broj. Izgleda da je upravo to broj stvari koje prosečna osoba odjednom može da zapamti!


http://www.new7wonders.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home